Selecteer een pagina

TextielMuseum zet kunst in de etalage, als voorproefje op verwachte heropening 1 juni 

Vanaf vandaag kunnen Tilburgers in de etalage van Studio de Gruyter aan de Gasthuisring het werk van textielontwerper Yamuna Forzani ontdekken. De tijdelijke pop-up presentatie, ingericht door het TextielMuseum, biedt een podium aan een maker die haar stoffen ontwikkelt in het TextielLab. Het werk van Forzani zou momenteel te zien zijn geweest in het museum, dat echter noodgedwongen zijn deuren moest sluiten vanwege COVID-19 en naar verwachting pas 1 juni weer zal openen voor publiek. Met deze samenwerking bieden Studio de Gruyter en het TextielMuseum voorbijgangers de mogelijkheid vanaf de straat Forzani’s creaties te bekijken, waaronder haar gebreide corona-mondkapjes.

Yamauna Forzani - Photo Josefina Eikenaar-TextielMuseum

 

 

Yamuna Forzani – photo: Josefina Eikenaar-TextielMuseum

Yamuna Forzani & het TextielMuseum 
Yamuna Forzani is een kunstenaar, ontwerper en LHBTI+ activiste en studeerde recentelijk af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag. Haar kleurrijke stoffen met uitdagende prints en graffiti geïnspireerde tags, waarin zij onder andere glow-in-the-dark en glittergaren verwerkt, ontwikkelt zij in het TextielLab. De outfits en ontwerpen die zij met deze stoffen creëert, dienen als vorm van persoonlijke expressie en zijn geïnspireerd op de ballroom scène (LHBTI+ subcultuur waarin performance, muziek en mode samenkomen), waar Forzani zelf onderdeel van uitmaakt. Het TextielMuseum kocht recentelijk twee outfits van Forzani aan en toont één hiervan in de tentoonstelling ‘Rode draden | Oude en nieuwe verhalen in kunst en design’.

Conservator van het TextielMuseum Adelheid Smit:  
“Jong talent Yamuna Forzani werkt regelmatig in ons TextielLab en haar werk maakt momenteel onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Rode draden | Oude en nieuwe verhalen in kunst en design’, over persoonlijke verhalen en perspectieven. De expositie was net af toen we het museum tijdelijk moesten sluiten. We zijn heel blij dat we door de samenwerking met Studio de Gruyter dit werk toch kunnen laten zien aan de bewoners van onze stad, als voorproefje voor als we naar verwachting op 1 juni weer open kunnen en het publiek weer in het TextielMuseum mogen ontvangen.”  

Heropening TextielMuseum
Het TextielMuseum zal naar verwachting vanaf 1 juni weer open zijn voor publiek. Het definitieve besluit hierover neemt het kabinet op 20 mei. Het museum brengt momenteel alles in gereedheid voor de verwachte heropening. Bij heropening zal het museum voorlopig alleen toegankelijk zijn op basis van online reservering. Het reserveren van tijdsloten komt vanaf 21 mei beschikbaar via: www.textielmuseum.nl.

De presentatie met het werk van Yamuna Forzani is van 12 mei t/m 12 juli 2020 te zien in de etalage van Studio de Gruyter, Gasthuisring 5 Tilburg.