Selecteer een pagina

 

Eef Schoolmeesters en Renée van Oploo

Van 16 oktober t/m 16 december exposeren Eef Schoolmeesters en Renée van Oploo in onze etalage.

Renée van Oploo en Eef Schoolmeesters delen de interesse in het onderzoeken van de relatie tussen (academische) theorie en beeldende kunst. Ondanks dat ze voor het nieuwe werk in deze presentatie startten vanuit hun individuele kunstpraktijk, zochten ze naar overlapping en uitwisseling op basis van een gedeelde filosofische achtergrond.

Renée heeft voor het werk The Moral Anatomy of an Artichoke dat in het linkerraam hangt zich beziggehouden met het vertalen van theorie naar beeldende metaforen. Met een zelfgeschreven essay als ondergrond maakt ze een quilt die gezien kan worden als publicatie. Ze speelt met het koppelen van theorie aan een vertelling met symbolen en illustraties. De publicatie vertrekt vanuit de vraag: welke rol heeft de mens in het welkom heten van de ander? 

Eef liet zich inspireren door het manifest ‘Het Nut van het Nutteloze’ (2020) van Nuccio Ordine voor het werk in het rechterraam, getiteld Nil Utilitatis. Deze close-up van het beeld van het bruidsboeket van haar oma heeft ze met de hand bewerkt door honderden ‘lensjes’ (verpakkingen van daglenzen die haar moeder spaart) over het boeket heen te naaien. Hierdoor ontstaat een vervreemd beeld tussen een hedendaags wegwerp object en een traditioneel beeld van toewijding.

www.reneevanoploo.nl

www.eefschoolmeesters.nl