Selecteer een pagina

Vera Meulendijks

Van 2 november 2023 t/m 23 januari 2024

Vera Meulendijks is een beeldend kunstenaar gevestigd in Tilburg. In haar praktijk combineert zij verschillende disciplines, allemaal grafisch georiënteerd. Haar werk uit zich in tekeningen, wandtapijten, schilderijen, zeefdrukken, riso-prenten en boeken. Het perspectief en de optische illusie zijn een belangrijk onderdeel binnen haar werkproces. Haar werk manifesteert zich ergens tussen herkenning en abstractie; het concentreert zich op de spanning tussen orde en wanorde, zwart-wit en kleur, analoog en digitaal, ritme en chaos.
Vera is geïnteresseerd in de beperkingen en kwaliteiten van het analoge ambacht en het contrast met de oneindige mogelijkheden van de digitale technologieën. Meer in het bijzonder hoe deze grenzen tussen hen kunnen worden overschreden. In een digitale wereld waarin computers en printers naar perfectie moeten streven en de menselijke capaciteiten moeten overstijgen, legt Vera de onvolkomenheden bloot en viert deze.

informatie over de werken

Binnen dit 9-delige raster zoek ik naar spanning in compositie, perspectief, vorm en kleur. Deze specifieke vorm met negen vlakken intrigeert mij. Het bevat zowel vorm X als vorm O en brengt daarmee zowel balans als disbalans met zich mee. Vormen X en O zijn essentiële elementen binnen de taal van textiel. 

Het raster vormt de basis van elk meetbaar patroon. Binnen deze vlakke vorm zoek ik naar ruimtelijkheid. Er ontstaat een heldere, kleurrijke maar schurende taal; zwevend in een enigszins vervreemde en geïsoleerde omgeving. Het vierkante werk neigt zowel naar statische oppervlakkigheid als naar organische ruimtelijkheid.

‘Nine grid O’
2023
Handgetuft wandtapijt
100 cm x 100 cm x 60 cm
Garen, katoenen doek, bevestigingslijm, houten frame

‘Nine grid X’
2023
Handgetuft wandtapijt
100 cm x 100 cm x 60 cm
Garen, katoenen doek, bevestigingslijm, houten frame